Història

Més de vuitanta-cinc anys del naixement del primer equip de bàsquet a la vila d’Arenys de Mar. Des d’aquell llunyà 1935 (hi han fonts que parlen de va nèixer abans), molts joves d’Arenys s’han format com a esportistes i persones defensant aquest color verd que ha caracteritzat l’Arenys Bàsquet.

Nou dècades educant jugadors i jugadores de basquetbol d’aquesta modèlica entitat de l’esport català que va impulsar i fundar el Senyor Josep Fors i Massaguer, amb la finalitat de formar la joventut arenyenca, tant en l’aspecte esportiu com en l’humà, sempre seguint les premisses que va traçar Pierre de Coubertin: participar, millorar, lluitar noblement cercant la victòria, trobar la felicitat, però sempre amb els mitjans més legítims, respectant l’adversari.

Anys de vivències meravelloses, però també a vegades de patiments, encara que sempre s’ha mirat endavant amb un denominador en comú: l’estima que es té per l’Arenys Bàsquet i per aquest color verd. Inicis que no s’ha d’oblidar que es troben a la primera pista de joc, ubicada a una feixa sota el camp de futbol.
Fins a l’any 50, es jugava en competició amb el nom d’Obra Atlètica Recreativa, fins a trobar-los ubicats a la famosa ‘Pista’, localitzada al costat de la Plaça del Casino, arribant a jugar a Segona Divisió Nacional.

Arribà els setanta i serà una dècada important perquè l’Arenys Bàsquet començarà a la pista descoberta emplaçada al mateix lloc on hi ha l’actual pavelló.

Anteriorment, l’Arenys ja tenim noms de jugadors principals i coneguts, com ara Joan Mata, els germans Calopa o Estrada.
Esperit amateur, amb treball continu que s’ha reflectit amb mirades altes i cotes de competicions cabdals de la Federació Catalana de Basquetbol i també de la Federació Espanyola.

Entre els 70 i 80 se segueix edificant una base clau per a un futur que encara serà més brillant, i als noranta arribarà una nova junta encapçalada per Jaume Calopa, President de l’entitat de 1993 a 2013. Anys fins avui dia, amb la junta que presideix Ainoha Moreno, de treball de portar el bàsquet a les diferents escoles del poble, d’un treball incansable dels diferents entrenadors que han anat passant i de buscar arribar als diferents objectius d’una filosofia verda traçada durant anys i anys.

Amb l’entrada del nou mil·lenni, hi ha un augment important d’equips, fins a arribar a ser una de les principals entitats esportives del Maresme. Aquest fet agafa rellevància quan el sènior femení de l’Arenys Bàsquet juga a Copa Catalunya o el
sènior masculí es troba jugant també a Copa Catalunya o lliga EBA, fins a l’actualitat.

L’Arenys Bàsquet i el Fons de les Creus fa temporades que viu i veu jugant el millor basquetbol possible, una fita i un recorregut creat de forma paral·lela amb la figura del coach Cèsar Saura, entrenador de l’Arenys des de la temporada 2008-2009, amb més de 300 partits oficials al primer equip del club, i un dels entrenadors amb més partits a lliga EBA d’Espanya. Amb ell al capdavant s’ha vist jugadors claus de l’imaginari d’aquest esport com Artur Grau, Aritz Tomàs, José Cabrera, i d’altres jugadors que han jugat a ACB o LEB com Nenad Dimitrijevic, Parra o Zagars.

Important va ser també la participació del Júnior Femení dirigit per Oriol Vilà a la Final Four de la Seu d’Urgell o quedar campiones del Campionat de Catalunya de Júnior Interterritorial a Artesa de Segre dirigides per Carles Toribio. D’aquests dos
equips hi han noms claus també de la nostra història verda com son Lucia Serrano, Mar Lamadrid, Laura Farreras, Anna Arola o Paola Velasco. D’aquell moment també sobresurt el sènior femení amb entrenadors molt importants també que van deixar una gran petjada com Joan Carles Pié, Joel Seira o Enric Cervera.
Tot això associat a noms com Carla Gibert, Núria Gimènez o Bojana Kovacevic (jugador que s’ha convertit amb el pas dels anys en internacional absoluta per Montenegro).

Tot plegat, serveix per mantenir una filosofia traçada des de les tres escoles fins als sèniors, per mantenir la formació integral en l’aspecte humà i esportiu dels joves arenyencs, i per mantenir el basquetbol com a element clau de la vila d’Arenys i del Maresme.